JŪS galite paremti mūsų Centro veiklą. Centras turi paramos gavėjo statusą. Įstaigos kodas 180703499. Sąskaitos Nr.: LT674010042800090028. Bankas: DNB.
Dėkojame už JŪSŲ gerumą.

Kalendorius

March 2024
M T W T F S S
« Nov    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Telšių centro „Viltis“ kolektyvo edukacinė išvyka „Lietuviškoji Venecija: paukščių karalystė ir Rusnės sala“

„Žmones labiausiai suartina veikla“ (J. V. Gėtė)

Ankstyvą spalio 1-osios rytą Telšių centro „Viltis“ kolektyvas išsiruošė į kelionę. Tą dieną rudeniškas lietus atsitraukė ir diena džiugino gražiu rudenišku oru. Kelionės kryptis – Pamario kraštas unikalus, kanalų siūlais susiūtas, nepaprasta gamta išsiskiriantis, bei savo lygumose slepiantis istorijos reliktus.
Pirma stotelė – Mažosios Lietuvos sostine tituluojamoje Šilutėje (krašte šeimininkaujant vokiečiams ji dar buvo vadinama „Heidekrug“). Miestas išgyvenęs įvairius istorinius laikmečius, turtingas istorine praeitimi, išlikusia unikalia architektūra. Vienas tokių – evangelikų liuteronų bažnyčia, neretai dar vadinama vienu gražiausių Rytų Prūsijos evangelikų liuteronų maldos namais. Pagal architekto K. Gutknechto projektą pastatyta šventovė Šilutėje iškilo tarpukariu. Šventovė su įspūdingu interjeru, kuriam puošnumo suteikia kolonos, balkonai, vitražai ir tapybos darbai. Šventovės altoriaus sieną puošia freska su 120 originalaus dydžio figūrų. Biblinės scenos matomos ir ant kitų vidaus sienų.
Kita stotelė – Šilutės Hugo Šojaus muziejus, kurio istorija prasideda XIX a. pabaigoje, kai 1889 m. Šilokarčemos senąjį dvarą nupirko iš Klaipėdos kilęs dvarininkas Hugo Šojus. Antrojo pasaulinio karo metais tėvo ir sūnaus Šojų suformuotas dvaro muziejus. Sukauptos senienos, dvaro paveldėtojui anūkui Verneriui pasitraukus į Vokietiją, liko be priežiūros. Dvaras ir dvaro muziejus labai nukentėjo nuo čia apsistojusios Raudonosios armijos. Lietuvai atkūrus nepriklausomybę, muziejus atgimė – paruoštos naujos ekspozicijos, pradėti eksponuoti patys vertingiausi Hugo Šojaus kolekcijos eksponatai.
Kelionei tęsiantis atvykstame į labiausiai į vakarus nutolusį Šilutės rajono tašką –Ventės rago pusiasalį, kitaip – lietuviškąją Veneciją. Būtent pro čia rytine Baltijos jūros pakrante driekiasi vienas didžiausių paukščių migracijos kelių, o nuo 1929 metų profesoriaus T. Ivanausko iniciatyva įkurtoje ornitologinėje stotyje stebėjimo tikslais gaudomi ir žieduojami paukščiai. Ilgametis šios stoties direktorius Vytautas Jusys šmaikščiai papasakojo apie savo darbą, parodė kaip žieduojami paukščiai. Likome sužavėti šio žmogaus charizma, atsidavimu ir paprastumu.
Šalia ornitologijos stoties stovi švyturys. Medinis švyturys Ventės rage buvo pastatytas dar 1837 m. Jis buvo apšviečiamas alyva kūrenama lempa. Dabartinis raudonų plytų mūrinis švyturys yra 11 m. aukščio. Pasigrožėjome atsiveriančiais nuostabiais vaizdais, nes Ventės rago švyturys vienas iš nedaugelio Lietuvos švyturių, į kurį leidžiama laisvai įlipti.
Susipažinę su vienu paslaptingiausių gyvosios gamtos reiškinių – paukščių migracija – vykome į Mingės kaimą, kuriame pagrindinę gatvę atstoja upė: skirtingų krantų gyventojai susisiekia tik vandens transportu.
Plaukdami laivu Kuršių mariomis, ragavome Pamario žvejų pagautos ir meistriškai išvirtos žuvienės, grožėjomės atsiveriančiais vaizdais, vandens paukščių gausa, pasiekėme didžiausią salą Nemuno deltoje – Rusnę. Sala garsėja ir išlikusia senąja medine architektūra bei yra tituluojama skaniausios rūkytos žuvies sostine. Tad rūkyta žuvis lauktuvėms būtent iš čia.
Vakarėjant ir besibaigiant kelionei sustojome prie išskirtinio pastato, buvusio kalėjimo – dabar turizmo ir paslaugų verslo mokyklos. Gidei papasakojus pastato istoriją, atsisveikinome ir patraukėme namo – į savo krašto sostinę. Edukacinė išvyka, skirta 2022 m. rugsėjo 27 d. minimai Lietuvos socialinių darbuotojo dienai paminėti finansuota savivaldybės biudžeto ir Centro paramos lėšomis.

Socialinė darbuotoja Jovita Petrikienė